Cilt: 4 Sayı: 1, 30.01.2024

Yıl: 2024

Yılda üç sayı olarak yayımlanacak olan dergimizin amacı, savunma, güvenlik, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve politik iktisat konularında hazırlanmış akademik niteliğe haiz özgün makalelerin düşünce dünyamıza kazandırılmasıdır.

Dergimiz, savunma, güvenlik, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve politik iktisat alanlarında alanında özgün akademik çalışmaları yayınlayan ulusal hakemli bir dergidir.

HAKEMLİ SDE AKADEMİ DERGİSİ YAZIM KURALLARI
I. Genel Kurallar


Stratejik Düşünce Dergisi 2020 yılından itibaren “Hakemli Dergi” statüsünde ve yılda üç sayı (Ocak, Mayıs, Eylül) olarak yayımlanmaktadır.

Stratejik Düşünce Dergisi’ne Türkçe gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik İngilizce öz, İngilizce gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik Türkçe özün verilmesi gerekmektedir. Türkçe yazılan makale sonuna 750 kelimeden az olmamak kaydıyla İngilizce özet “Extended Summary” eklenecektir. Aynı şekilde İngilizce yazılan makaleler için makale sonuna 750 kelimeden az olmamak kaydıyla “Genişletilmiş Özet” eklenecektir. Verilen Türkçe ve İngilizce özler, çalışmanın amacını, yöntemini, kapsamını ve temel bulgularını kapsamalıdır.

Hangi dilde yazılmış olursa olsun yazının başlığının Türkçe ve İngilizce olarak yazıya eklenmesi ayrıca yine Türkçe ve İngilizce olarak (3) anahtar sözcüğün belirtilmesi gerekmektedir.

Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazıların uzunluğu dergi formatında 5.000-8000 sözcük arasında olmalıdır. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiğinde Stratejik Düşünce Dergisi bütün yayın haklarına sahip olacaktır. Yayın Kurulu’nun, makale kabulü konusunda hem içerik hem de biçim bakımından nihai karar hakkı saklıdır.

Dil ve anlatım bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır. Çalışma, iyi tanımlanmış bir problematiğe dayanmalı ve başlıklar bu problematikle uyumlu olmalıdır. Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.

Yazarlar tarafından sisteme yüklenen makaleler editör kurulu tarafından incelenerek makalenin değerlendirilmeye alınıp alınmamasına karar verilir.

Dergiye verilecek yazılar Yayın Kurulu’nca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının basılmasına, rapor çerçevesinde düzeltilmesine, yazının geri çevrilmesine ya da üçüncü bir hakeme gönderilmesine karar verilecek ve durum yazara en kısa sürede bildirilecektir. Yayımlanmayan yazılar yazara geri gönderilmeyecektir.

Yazarlar unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, haberleşme adreslerini, telefon numaralarını, e-posta adreslerini ve ORCID (Open Researcher ve Contributor ID) numarasını bildirmelidir. (http://orcid.org)
Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç (1) ay içerisinde yapılarak Yayın Kurulu’na ulaştırılması gerekmektedir.

SDE Akademi Dergisi’ne gönderilen yazıların yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu, yazarın e-posta aracılığıyla yazı için “basıla” verdiği kabul edilecektir. Yazı teslim edildikten sonra baskı düzeltmeleri için ayrıca yazara gönderilmeyecektir. Bu nedenle yazım yanlışlarının olağanın üzerinde olması yazının geri çevrilmesi için yeterli görülecektir.

Yazarlara ayrıca telif ücreti ödenmemektedir.

II. Yazım Kuralları

Yazı, word formatında, 1.5 satır aralığında, ana bölümlerinde 12 punto; dipnot, özet, kaynakça, tablo gibi bölümlerinde ise 10 punto harf büyüklüğünde ve Times (New Roman) karakterinde yazılmalıdır.

Yazının giriş ve sonuç bölümlerine numara verilmemelidir. İzleyen bölümler yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde numaralandırılmalıdır.

III. Atıflar, Dipnot ve Kaynakça:

Metin içinde yapılacak atıflar ayraç içinde gösterilecektir. Kaynakça da bu atıf sistemine uygun olarak hazırlanacaktır. Aşağıda farklı nitelikteki kaynakların metin içindeki atıf ve kaynakçadaki yazılış biçimleri örneklerle gösterilmiştir:

Tek yazarlı kitaplar ve makaleler:

Kitap için metin içi yollama:
(Karpat, 2011:49).

Kaynakçada:
Karpat, Kemal H. (2011). Türk Siyasi Tarihi, Çev. Ceren Elitez, İstanbul: Timaş Yayınları.

Makale için metin içi yollama:
(Tanrısever, 2015:11).

Kaynakçada:
Tanrısever, Oktay (2015). “Energy Diplomacy in an Increasingly Interdependent and Globalizing World", Energy and Diplomacy Journal, Vol.1, No.1, pp. 5-16
Editoryal yayınlar içinde yer alan makaleler:

Metin içindeki yollamada:
(Alpar, 2020: 273).

Kaynakçada:
Alpar, Güray. (2020), “Clifford Geertz”, Erdem, T. (Ed.), Milliyetçilik, İstanbul: Otorite: 271-281.
Kurum yayınları:

Metin içindeki yollamada:
(DPT, 1989: 145).

Kaynakçada:
DPT (1989). Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı, 1990-1994 (Ankara).
İnternet kaynakları:

Metin içindeki yollamada:
(Pınar, 2020).

Kaynakçada:
Pınar, Abuzer. (2020), “Corona Pozitif Faiz Negatif”, https://www.sde.org.tr/abuzer-pinar/genel/corona-pozitif-faiz-negatif-kose-yazisi-16531, (20.09.2020)

Metin içindeki yollamada:
(Dışişleri Bakanlığı, 2010).

Kaynakçada:
Dışişleri Bakanlığı (2010),http://www.mfa.gov.tr/default.tr.mfa(16.06.2010).

Yollamalar dışındaki açıklamalar için dipnot kullanılmalıdır.
İletişim Bilgileri

Adres: Stratejik Düşünce Enstitüsü
Çetin Emeç Bulvarı Öveçler Mh1330.Cadde No:12 Çankaya - ANKARA

Yazılar Word formatında tek dosya halinde gönderilmelidir.

Etik İlkeler ve Etik Kurallar

SDE Akademi Dergisi, Yayın Etiği Kurulu (COPE-Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği standart ve tavsiyelerini gözetmekte ve bunlara uygun hareket etmektedir. Dolayısıyla SDE AKADEMİ Dergisi’nde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler uluslararası etik standartlara uygun olmalıdır. COPE ve ICMJE yayın etiği ilkelerine dayalı olarak editörler, yazarlar ve hakemler aşağıdaki etik kurallara uymalıdır.

Editörün (ve yardımcı editörlerin) uyması gereken etik kurallar:

• Editör (ve yardımcı editörler), gönderilen makalelerde bilimsel kriterler ve hakem değerlendirmelerine göre hareket eder. Editör yazarların din, dil, ırk, etnik köken, siyasi düşünce ve cinsiyet gibi özelliklerine bağlı kalmaz.
• Editör (ve yardımcı editörler), etik ihlal durumunda makaleyi reddeder.
• Editör (ve yardımcı editörler) dergiye gönderilen yazılarla ilgili bilgileri gizli tutar, bu bilgileri sorumlu yazar, hakemler ve yayın kurulu dışında kimseyle paylaşmaz.
• Editör (ve yardımcı editörler), hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile yapılmasını sağlar.
• Editör (ve yardımcı editörler), makalede sunulan bilgileri kendi araştırmaları için kullanmaz.
• Editör, dergiye gönderilen makaleleri reddetmek, kabul etmek veya değişiklik istemekte tam sorumluluğa sahiptir.

Yazarların uyması gereken etik kurallar:

• Yazarlar gönderdikleri çalışmanın orijinal olduğunu, daha önce yayınlanmadığını beyan etmelidir.
• Yazarlar, çalışmanın hâlihazırda başka bir dergide değerlendirme altında olmadığını beyan etmelidir.
• Çalışmada adı geçen tüm yazarlar, çalışmadaki deneysel tasarıma ve uygulanmasına ya da verilerin analizi ve yorumlanmasına katkıda bulunmuş olmalıdır.
• Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede kullandıkları veri setlerine ulaşım imkânı sağlamalıdır.
• Yazarların yayınlanan makalelerinde önemli bir hata olduğunu fark etmeleri halinde editör kurulunu bilgilendirmeleri gerekmektedir.
• Yazarlar, Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayını dergiye sunmalıdır. Araştırmada “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; Etik Kurul onayına ilişkin bilgiler (etik kurulun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) makalede belirtilmelidir.

Hakemlerin uyması gereken etik kurallar:

• Hakemler, yeterli uzmanlığa sahip olduklarını düşündükleri konularda hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
• Hakemler, zamanında ve yeterli olarak değerlendirebileceklerini düşündükleri çalışmalara hakemlik yapmayı kabul etmelidir.
• Hakemler, hakem incelemesinin gizliliğine saygı göstermeli ve bir makalenin inceleme süreci sırasında veya sonrasında, yayınlananların ötesinde çalışmayla ilgili hiçbir bilgiyi açığa çıkarmamalıdır.
• Hakemler, hakemlik sürecinde elde ettikleri bilgiyi kendilerinin veya başkalarının avantajı için kullanmamalıdır.
• Hakemler intihal veya diğer etik ihlallerden şüphelendiklerinde dergi editör kuruluna bildirmelidir.
• Hakemler çıkar çatışması olabilecek durumlarda hakemlik yapmamalıdır.
• Hakemler, değerlendirmelerinde objektif ve yapıcı olmalı, kişisel yorumlar yapmamalıdır.

Ücretsiz

SDE AKADEMİ WEB SAYFASI: https://sdeakademidergisi.org/